piątek, 29 czerwca 2012


Tako rzecze Smakosz Kina

Kino od kuchni nie musi oznaczać jedynie poszukiwania w fabule wątków kulinarnych czy pomysłów na film znalezionych w kuchni. Podczas festiwalu pojawi się wiele interpretacji i nawiązań do tematu przewodniego. Dziś skupimy się na podejściu do Kina od kuchni jako filozofii życiowej Smakosza Kina.
Smakosz Kina ma do dyspozycji całą paletę smaków i składników, dostępnych na miejscu i na wynos. W zależności od nastroju, może skomponować lekki obiad lub kilkudaniową obiadokolację, zaplanować drinki i napoje, wybrać egzotyczny deser... Na dobry początek - menu klasyczne, choć z odrobiną szaleństwa, na poprawę humoru.
Jako pierwsze danie, lekka zupa krem z pomidorów: „Larry Crowne - Uśmiech losu”, czyli duet śmietanka (T. Hanks) i pomidory (J. Roberts), doprawione w klasyczny sposób, z listkiem bazylii na środku (w postaci młodych twarzy Gugu Mbatha-Raw i Wilmer Valderrama). Historia dobrego człowieka na życiowym zakręcie, który postanowił przejechać go na skuterku, przy okazji udowadniając sobie i pewnej zgorzkniałej nauczycielce, że nigdy nie jest za późno na zmiany. Sprawdzony przepis w wykonaniu mistrza kuchni, który nikomu nie musi już nic udowadniać. Takie połączenie skutecznie poprawi humor, jednak wymaga podania z daniem głównym...


Tym razem coś z mięsem, wyrazistego w smaku, z odrobiną szaleństwa, czyli zapiekanka ze schabem, pomarańczą, cykorią i brukselką: „Niesamowici bracia Bloom”. Mieszanka na tyle wybuchowa, że w pierwszej chwili trudno wyobrazić sobie jej smak, podobnie jak połączenie gry aktorskiej Adriena Brody, Marka Ruffalo i Rachel Weisz. Zamysł kucharza był jednak bardzo konkretny, tak jak misternie planowane oszustwa braci Bloom, wplątujących w intrygę milionerkę Penelope. Jedynym sposobem na przekonanie się, czy potrawa jest jadalna, a życie da się zaplanować, jest spróbowanie. Zwłaszcza, że po chwili zadumy powoli nadchodzi czas na deser.

Do czarnej kawy przyda się muffinka. Słodko-gorzkie połączenie z gatunku kulinarnych grzeszków: „Nietykalni”. Kawałek biszkoptowego ciasta, zamknięty w papierowym kubeczku zyskuje charakter dzięki czarnej polewie z kawałkami skórki pomarańczowej. Życie sparaliżowanego, bajecznie bogatego Philippe (François Cluzet) nabiera smaku dopiero, kiedy pojawia się w nim opiekun z przypadku, twardo stąpający po ziemi Driss (Omar Sy). Pod koniec seansu, po obejrzeniu twarzy ludzi, których prawdziwa historia została opowiedziana w filmie, ma się ochotę wyłapać palcem ostatnie okruszki i oblizać wąsik z czekolady. Mniam!

Kolejne odcinki z życia Smakosza Kina pojawią się już wkrótce. Eksperymenty kulinarno-filmowe nie zawsze będą kończyć się słodkim deserem, a w menu pojawią się dania ciężkostrawne, jednak warto spróbować wszystkiego. Widelce w dłoń!

Przepis na szaloną zapiekankę jest dostępny pod adresem:

http://ugotuj.to/ugotuj/-12430746/zapiekanka+ze+schabem+pomarancza+i+brukselka/p/

Marysia Tuchowska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz