Tako rzecze Smakosz
Kina
Kino od kuchni nie musi
oznaczać jedynie poszukiwania w fabule wątków kulinarnych czy
pomysłów na film znalezionych w kuchni. Podczas festiwalu pojawi
się wiele interpretacji i nawiązań do tematu przewodniego. Dziś
skupimy się na podejściu do Kina od kuchni jako filozofii życiowej
Smakosza Kina.
Smakosz Kina ma do
dyspozycji całą paletę smaków i składników, dostępnych na
miejscu i na wynos. W zależności od nastroju, może skomponować
lekki obiad lub kilkudaniową obiadokolację, zaplanować drinki i
napoje, wybrać egzotyczny deser... Na dobry początek - menu
klasyczne, choć z odrobiną szaleństwa, na poprawę humoru.
Jako pierwsze danie,
lekka zupa krem z pomidorów: „Larry Crowne - Uśmiech losu”,
czyli duet śmietanka (T. Hanks) i pomidory (J. Roberts), doprawione
w klasyczny sposób, z listkiem bazylii na środku (w postaci młodych
twarzy Gugu Mbatha-Raw i Wilmer Valderrama). Historia dobrego
człowieka na życiowym zakręcie, który postanowił przejechać go
na skuterku, przy okazji udowadniając sobie i pewnej zgorzkniałej
nauczycielce, że nigdy nie jest za późno na zmiany. Sprawdzony
przepis w wykonaniu mistrza kuchni, który nikomu nie musi już nic
udowadniać. Takie połączenie skutecznie poprawi humor, jednak
wymaga podania z daniem głównym...
Tym razem coś z mięsem,
wyrazistego w smaku, z odrobiną szaleństwa, czyli zapiekanka ze
schabem, pomarańczą, cykorią i brukselką: „Niesamowici bracia
Bloom”. Mieszanka na tyle wybuchowa, że w pierwszej chwili trudno
wyobrazić sobie jej smak, podobnie jak połączenie gry aktorskiej
Adriena Brody, Marka Ruffalo i Rachel Weisz. Zamysł kucharza był
jednak bardzo konkretny, tak jak misternie planowane oszustwa braci
Bloom, wplątujących w intrygę milionerkę Penelope. Jedynym
sposobem na przekonanie się, czy potrawa jest jadalna, a życie da
się zaplanować, jest spróbowanie. Zwłaszcza, że po chwili zadumy
powoli nadchodzi czas na deser.
Do czarnej kawy przyda
się muffinka. Słodko-gorzkie połączenie z gatunku kulinarnych
grzeszków: „Nietykalni”. Kawałek biszkoptowego ciasta,
zamknięty w papierowym kubeczku zyskuje charakter dzięki czarnej
polewie z kawałkami skórki pomarańczowej. Życie sparaliżowanego,
bajecznie bogatego Philippe (François Cluzet) nabiera smaku dopiero,
kiedy pojawia się w nim opiekun z przypadku, twardo stąpający po
ziemi Driss (Omar Sy). Pod koniec seansu, po obejrzeniu twarzy ludzi,
których prawdziwa historia została opowiedziana w filmie, ma się
ochotę wyłapać palcem ostatnie okruszki i oblizać wąsik z
czekolady. Mniam!
Kolejne odcinki z życia
Smakosza Kina pojawią się już wkrótce. Eksperymenty
kulinarno-filmowe nie zawsze będą kończyć się słodkim deserem,
a w menu pojawią się dania ciężkostrawne, jednak warto spróbować
wszystkiego. Widelce w dłoń!
Przepis na szaloną
zapiekankę jest dostępny pod adresem:
http://ugotuj.to/ugotuj/-12430746/zapiekanka+ze+schabem+pomarancza+i+brukselka/p/
http://ugotuj.to/ugotuj/-12430746/zapiekanka+ze+schabem+pomarancza+i+brukselka/p/
Marysia Tuchowska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz