czwartek, 30 sierpnia 2012

Dziś zasiadamy do stołu przygotowani na podróż w czasie i przestrzeni. Widelce w dłoń, rozpoczynamy seans kulinarny!

Na dobry początek – półgęsek. Dla niejednego Smakosza całkiem nowym doświadczeniem, choć w polskiej kuchni obecny jest od wieków. Korpus gęsi nasmarowany saletrą i gorącą solą, następnie wędzony i podany jako smarowidło przypomina nieco... nadpsuty tatar. Jego specyficzny, mocny smak i niekoniecznie ciekawy wygląd mogą zaskoczyć, a nawet zniechęcić. Podobnie jak historia dwóch szkockich rzezimieszków, dla których biznesem życia okazuje się kradzież i sprzedaż... ciał z pobliskiego cmentarza w opartej na faktach, czarnej komedii „Burke i Hare” (reż. John Landis). Okazuje się, że nawet rynkiem szkół medycznych w XIX-wiecznym Edynburgu rządzą uniwersalne zasady – popyt na ciała do sekcji musi spowodować wzrost podaży.

Serwowany film jest typowym daniem z kuchni brytyjskiej, zarówno jeśli chodzi o realia epoki, abstrakcyjny humor, jak i plejadę świetnych aktorów w rolach głównych (Simon Pegg oraz Andy Serkis) i drugoplanowych (Jessica Hynes, Tom Wilkinson, Tim Curry i wielu, wielu innych). Dla wielbicieli filmów z wysp będzie to prawdziwa uczta, dla pozostałych może się okazać nieco ciężkostrawną, ale sprawnie przyrządzoną kolacją przy zniczach... świecach!

 źródło: www.drnorth.wordpress.com

Wracając do świata żywych, tym razem rzucamy się w wir baśni braci Grimm. Na talerzu ląduje równie nierzeczywiste połączenie smaków – pierś z kurczaka w musie agrestowym. Wydawać by się mogło, że o tym filecie powiedziano już wszystko, w tym, że smakuje jak ludzkie mięso. Okazuje się jednak, że prawdziwy wizjoner jest w stanie z najnudniejszego dania wyczarować bajkę: słodko-kwaśny, zielony mus z drobnymi pestkami wspaniale łączy się z neutralnym smakiem kurczaka. Podobne wrażenie ma się oglądając najnowszy film w reżyserii Tarsema Singha „Królewna Śnieżka” – jest to zaskakująco świeża, luźna interpretacja klasycznej bajki.
Wartkie dialogi, piękne kostiumy i scenografia pozwoliły wyczarować świetną komedię. Dodatkowym atutem jest po raz kolejny gra aktorska - Julia Roberts jako ironiczna królowa w kwiecie wieku, choć niekoniecznie dojrzała emocjonalnie, w mistrzowski sposób pomiata sługą Brightonem (Nathan Lane), prześladuje niewinną Śnieżkę (Lily Collins) i rozkochuje w sobie pięknego księcia o aksamitnym głosie, (rozbudowanej klatce piersiowej i błękitnookim spojrzeniu... Armie Hammer). Na fanów Władcy Pierścieni oraz filmów z Bollywood czekają miłe niespodzianki na koniec filmu, pozostałym także powinno być lekko i na sercu, i na żołądku. 

źródło: www.rukkle.com

Powyższych dań można było spróbować podczas tegorocznego Festiwalu Smaku, który odbył się w dniach 18-19 sierpnia w Grucznie. Suto zastawione stoły, chrzan z miodem i suszone mięso z Litwy, ułani w pełnym rynsztunku, pokaz pracy psów pasterskich czy konkurs nalewek – każdy znalazł coś dla siebie w bogatym programie imprezy. Sporym zainteresowaniem cieszyło się śniadanie prasowe, podczas którego smakosze mieli okazję wysłuchać m.in. krótkiego wykładu prof. Jarosława Dumanowskiego. Z przyjemnością przypominamy, że będzie on również gościem specjalnym podczas Festiwalu Przejrzeć Kino od Kuchni – będzie pysznie!



 Maria Tuchowska

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz